to pestkowce o długości do 7 cm. Ich konsystencja jest mięsisto-mazista, są słodkie i mają w środku pestkę. Można je spożywać zarówno po przetworzeniu, jak i na surowo. Spożywane jako przekąska lub są dodawane do słodyczy, ciast.
SKŁAD:
Zawierają ponad 50% cukrów, błonnik, witaminy: A, B1, C, B2, B5, K PP sole mineralne ( magnez, potas, bor, fosfor, wapno, mangan, żelazo, ryboflawina, niacyna), zawierają naturalne salicylany.
Cukry występujące w daktylach to cukry proste, czyli bardzo łatwostrawne, dające energię w krótkim czasie po spożyciu.
WŁAŚCIWOŚCI:
- daktyle mają własności lecznicze.
- spożywanie ich dodaje energii
- dzięki dużej zawartości dezoksyoksydantów wzmacniają odporność organizmu na choroby.
- dzięki zawartości wapnia, zmniejszają podatność na osteoporozę
- łagodzą dolegliwości związane z menopauzą
- daktyle znane są ze swoich właściwości przeczyszczających, polecane dla osób z zaparciami
- polecane na problemy z jelitami. Regularne spożywanie daktyli wspomaga pracę 'dobrych' bakterii, a hamuje negatywny wpływ tych, które przeszkadzają w procesach trawienia.
- mają dobroczynny wpływ na serce
- wspomogą leczenie raka jamy brzusznej. Działają bowiem jak tonik, który oczyszcza jamę brzuszną ze zbędnych toksyn i innych niepotrzebnych tam rzeczy
- chronią organizm przed złym cholesterolem, utrudniają jego wchłanianie
- są bardzo sycące, ponieważ posiadają błonnik
- zawierają kwas taninowy ( dobry antyoksydant ). Posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwinfekcyjne i przeciwkrwotoczne.
- daktyle to źródło witamin z grupy B, wspomagają one prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Zawierają taurynę dobry środek nasenny, który ma działanie antydepresyjne. Idealne dla osób żyjące w stresie, wyczerpane psychicznie i cierpiące na bezsenność.
ZASTOSOWANIE:
- dodatek do ciast, deserów
- jako przekąska
- można wykorzystać do wyrobu: dżemów, octu, past oraz syropu będącego substytutem cukru do słodzenia herbaty czy kawy.
Bardzo je lubię :))
OdpowiedzUsuńWow dzięki za tyle informacji :)
OdpowiedzUsuńhttp://aleksandra-chelewska.blogspot.com/