czwartek, 3 września 2015

Poznaj dobroczynne właściwości daktyli


to pestkowce o długości do 7 cm. Ich konsystencja jest mięsisto-mazista, są słodkie i mają w środku pestkę. Można je spożywać zarówno po przetworzeniu, jak i na surowo.  Spożywane jako przekąska lub są dodawane do słodyczy, ciast. 

SKŁAD:

Zawierają ponad 50% cukrów, błonnik, witaminy: A, B1, C, B2, B5, K PP sole mineralne ( magnez, potas, bor, fosfor, wapno, mangan, żelazo, ryboflawina, niacyna), zawierają naturalne salicylany.
Cukry występujące w daktylach to cukry proste, czyli bardzo łatwostrawne, dające energię w krótkim czasie po spożyciu. 

WŁAŚCIWOŚCI:

  • daktyle mają własności lecznicze. 
  • spożywanie ich dodaje energii
  • dzięki dużej zawartości dezoksyoksydantów wzmacniają odporność organizmu na choroby. 
  • dzięki zawartości wapnia, zmniejszają podatność na osteoporozę 
  • łagodzą dolegliwości związane z menopauzą
  • daktyle znane są ze swoich właściwości przeczyszczających, polecane dla osób z zaparciami
  • polecane na problemy z jelitami. Regularne spożywanie daktyli wspomaga pracę 'dobrych' bakterii, a hamuje negatywny wpływ tych, które przeszkadzają w procesach trawienia.
  • mają dobroczynny wpływ na serce
  • wspomogą leczenie raka jamy brzusznej. Działają bowiem jak tonik, który oczyszcza jamę brzuszną ze zbędnych toksyn i innych niepotrzebnych tam rzeczy
  • chronią organizm przed złym cholesterolem, utrudniają jego wchłanianie
  • są bardzo sycące, ponieważ posiadają błonnik
  • zawierają kwas taninowy ( dobry antyoksydant ). Posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwinfekcyjne i przeciwkrwotoczne.
  • daktyle to źródło witamin z grupy B, wspomagają one prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Zawierają taurynę dobry środek nasenny, który ma działanie antydepresyjne. Idealne dla osób żyjące w stresie, wyczerpane psychicznie i cierpiące na bezsenność.

  ZASTOSOWANIE: 

  •  dodatek do ciast, deserów
  •  jako przekąska 
  •  można wykorzystać do wyrobu: dżemów, octu, past oraz syropu będącego substytutem cukru do słodzenia herbaty czy kawy.









Kto nie powinien jeść daktyli?
Osoby chore na cukrzycę,  zmagające się z nieżytem żołądka oraz z kolką żołądkową. Daktyle nie są polecane osobom cierpiącym na wzdęcia, gdyż mogą je potęgować. Osoby posiadające migrenę, gdyż mogą zaostrzać jej objawy ze względu na zawartą w nich taurynę






2 komentarze:

  1. Wow dzięki za tyle informacji :)

    http://aleksandra-chelewska.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń