poniedziałek, 31 sierpnia 2015

NASIONA CHIA dostarczają mnóstwo składników odżywczych i MAŁO KALORII !!!


   Nasiona Chia inaczej Szałwia Hiszpańska bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i kwasu alfa-linolenowego a także mają duży poziom przeciwutleniaczy tj.: kwas chlorogenowy i kawowy,  które m.in. posiadają właściwości przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe oraz bakteriostatyczne.

Nasiona chia zawierają cenne źródło białka, błonnika pokarmowego, witamin, minerałów, cennych antyoksydantów a także uznawane są za najbogatsze źródło kwasów Omega3 oraz Omega6.


WŁAŚCIWOŚCI NASION CHIA:

* są bogatym źródłem witamin np. E, B1 , B2, B3, białka, antyoksydantów, 

* zawierają cenne dla organizmu kwasy Omega3 i Omega6,

* są źródłem magnezu, cynku, manganu, miedzi, niacyny, fosforu oraz żelaza,

* spowalniają wchłanianiu tłuszczów, co jest wielką korzyścią dla diabetyków,

* są także źródłem przeciwutleniaczy, znakomicie wzmacniają organizm,

* nasiona chia mają wysoką zawartość błonnika, co sprzyja wchłanianiu pokarmów, 

* już dwie łyżki nasion ok. 25g to aż 7g błonnika, 

* regularne spożywanie szałwii hiszpańskiej nawilża organizm



ZASTOSOWANIE NASION CHIA:

* do bezpośredniego spożywania,

* można stosować je jako dodatek do jogurtów, musli, wypieków, sałatek, sosów, posypka do warzyw, chleba, naleśników, puddingów, kasz, ziemniaków itp.,

* jako zdrowy składnik koktajli energetycznych,

* nasiona chia w połączeniu z wodą podobnie jak siemię lniane wytwarzają żel, spożywanie ich w tej postaci zapobiega szybkiemu wchłanianiu się węglowodanów,

* uzupełnienie diety sportowców, ze względu na silne właściwości hydrofilowe


Nasiona chia są obfite w białko wysokiej jakości,które ma znacznie wyższą zawartość niż większość produktów roślinnych dzięki temu jest bardzo przyjazne dla odchudzania  i może drastycznie zmniejszać apetyt i łaknienie.




CIEKAWOSTKA

Nasiona chia zmieszają ryzyko  zachorowaniu na raka piersi, ale
zwiększają   prawdopodobieństwo raka prostaty jednakże w bardzo małym stopniu . Dzięki zawartemu w nich kwas ALA, czyli kwas alfa-linolenowy, który stanowi kwintesencję kwasów omega-3
Są również doskonałym źródłem błonnika i cynku - substancji, które również zapobiegają rozwojowi nowotworów i wspomagają walkę z rakiem.


Nasiona chia mają:

 5 razy więcej białka niż mleko

 8 razy więcej kwasów omega 3 niż łosoś

15 razy więcej magnezu niż brokuły

3 razy więcej żelaza niż szpinak




   
Z dodatkiem tych nasion można tworzyć zdrowe i smaczne desery :)



A Wy macie swoje ulubione przepisy
 z nasionami chia? :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz