Nasiona Chia inaczej Szałwia Hiszpańska są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i kwasu alfa-linolenowego a także mają duży poziom przeciwutleniaczy tj.: kwas chlorogenowy i kawowy, które m.in. posiadają właściwości przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe oraz bakteriostatyczne.
Nasiona chia zawierają cenne źródło białka, błonnika pokarmowego, witamin, minerałów, cennych antyoksydantów a także uznawane są za najbogatsze źródło kwasów Omega3 oraz Omega6.
WŁAŚCIWOŚCI NASION CHIA:
* są bogatym źródłem witamin np. E, B1 , B2, B3, białka, antyoksydantów,
* zawierają cenne dla organizmu kwasy Omega3 i Omega6,
* są źródłem magnezu, cynku, manganu, miedzi, niacyny, fosforu oraz żelaza,
* spowalniają wchłanianiu tłuszczów, co jest wielką korzyścią dla diabetyków,
* są także źródłem przeciwutleniaczy, znakomicie wzmacniają organizm,
* nasiona chia mają wysoką zawartość błonnika, co sprzyja wchłanianiu pokarmów,
* już dwie łyżki nasion ok. 25g to aż 7g błonnika,
* regularne spożywanie szałwii hiszpańskiej nawilża organizm
ZASTOSOWANIE NASION CHIA:
* do bezpośredniego spożywania,
* można stosować je jako dodatek do jogurtów, musli, wypieków, sałatek, sosów, posypka do warzyw, chleba, naleśników, puddingów, kasz, ziemniaków itp.,
* jako zdrowy składnik koktajli energetycznych,
* nasiona chia w połączeniu z wodą podobnie jak siemię lniane wytwarzają żel, spożywanie ich w tej postaci zapobiega szybkiemu wchłanianiu się węglowodanów,
* uzupełnienie diety sportowców, ze względu na silne właściwości hydrofilowe
Nasiona chia są obfite w białko wysokiej jakości,które ma znacznie wyższą zawartość niż większość produktów roślinnych dzięki temu jest bardzo przyjazne dla odchudzania i może drastycznie zmniejszać apetyt i łaknienie.
Nasiona chia zmieszają ryzyko zachorowaniu na raka piersi, ale
zwiększają prawdopodobieństwo raka prostaty jednakże w bardzo małym stopniu . Dzięki zawartemu w nich kwas ALA, czyli kwas alfa-linolenowy, który stanowi kwintesencję kwasów omega-3
Są również doskonałym źródłem błonnika i cynku - substancji, które również zapobiegają rozwojowi nowotworów i wspomagają walkę z rakiem.
Nasiona chia mają:
5 razy więcej białka niż mleko
8 razy więcej kwasów omega 3 niż łosoś
15 razy więcej magnezu niż brokuły
3 razy więcej żelaza niż szpinak
5 razy więcej białka niż mleko
8 razy więcej kwasów omega 3 niż łosoś
15 razy więcej magnezu niż brokuły
3 razy więcej żelaza niż szpinak
Z dodatkiem tych nasion można tworzyć zdrowe i smaczne desery :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz