wtorek, 26 lipca 2016

Odchudzanie i oczyszczanie organizmu

 Pyszny zdrowy sok marchwiowy



Zamiast wydawać pieniądze na gotowy sok marchwiowy ze szkodliwymi konserwantami warto zrobić go samemu w domu. Do przygotowania wystarczy nam sokowirówka. Jeśli jej nie mamy to watro się w nią zaopatrzyć :) Taki sok to bomba witaminowa. Skuteczny w kuracjach oczyszczających i odchudzających.




Składniki:
-marchewka
- jabłko
- banan
-opcjonalnie natka pietruszki
- opcjonalnie ksylitol lub erytrol

Przygotowanie:
Obrać marchewkę, jabłko i banana. Pokroić je na mniejsze kawałki i wrzucić do sokowirówki. Opcjonalnie można posłodzić zdrowym, naturalnym cukrem ksylitolem lub erytrolem. Jeśli chcemy wzbogacić nasz sok w dodatkowe witaminy warto dodać również natkę pietruszki





Marchewka w 90 procentach składa się z wody. Jest niskokaloryczna więc można ją spożywać w kuracjach odchudzających. Jest źródłem cennych minerałów i witamin takich jak A, C , E , B1, B2, B6, PP, H, K. Spożywanie marchwi korzystnie wpływa na stan i koloryt naszej skóry dzięki beta-karotenowi, który w dużych ilościach znajduje się w marchewce. Spożywanie marchwi korzystnie wpływa na wzrok, cerę i trawienie. Obniża poziom cukru i cholesterolu.


Banan jest jednym ze smaczniejszych owoców bogatych w cenne witaminy i minerały. Zawierają dużo potasu, magnezu, żelaza, witaminy A, C oraz błonnika. Dzięki potasowi korzystnie wpływają na układ krążenia. Spożywanie bananów korzystnie wpływa również na serce. Wpływa także na polepszenie nastroju i lepszy sen dzięki aminokwasowi o nazwie tryptofan, z którego jest wytwarzana serotonina. Dlatego więc powinny sięgać po ten owoc osoby będące w depresji. Jedzenie bananów odkwasza organizm dzięki wysokiej zawartości potasu, magnezu i wapnia, gdyż te minerały mają działanie alkalizujące.








Jabłko bogate jest w cenne minerały i witaminy. Najbardziej obfitują w potas, żelazo, witaminę C.  Znajdują się w nim również pektyny, które skutecznie potrafią usuwać nasz organizm z trujących toksyn, a także ułatwiają odchudzanie. Dzięki witaminie C jedzenie jabłek podnosi naszą odporność. Polecane są przy problemach z trawieniem.  Obniżają również poziom złego cholesterolu, chronią przed zawałem i miażdżycą.




Smacznego i na zdrowie ! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz