Nasiona Chia są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i kwasu alfa-linolenowego a także mają duży poziom przeciwutleniaczy tj.: kwas chlorogenowy i kawowy, które m.in. posiadają właściwości przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe oraz bakteriostatyczne.
Nasiona chia zawierają cenne źródło białka, błonnika pokarmowego, witamin, minerałów, cennych antyoksydantów
Jakie właściwości mają nasiona chia?
- są źródłem witamin np. E, B1 , białka, antyoksydantów,
- już dwie łyżki nasion ok. 25g to aż 7g błonnika,
- mają wysoką zawartość błonnika, co sprzyja wchłanianiu pokarmów,
- są źródłem przeciwutleniaczy, znakomicie wzmacniają organizm,
- spowalniają wchłanianiu tłuszczów, co jest wielką korzyścią dla diabetyków,
- są źródłem magnezu, cynku, manganu, miedzi, niacyny, fosforu oraz żelaza.
Jak spożywać nasiona chia?
- do bezpośredniego spożywania,
- można stosować je jako dodatek do jogurtów, musli,
- wypieków, sałatek, sosów, posypka do warzyw, chleba, naleśników, puddingów, kasz, ziemniaków itp.,
- uzupełnienie diety sportowców, ze względu na silne właściwości hydrofilowe.
- nasiona chia w połączeniu z wodą podobnie jak siemię lniane wytwarzają żel, spożywanie ich w tej postaci zapobiega szybkiemu wchłanianiu się węglowodanów,
- jako zdrowy składnik koktajli energetycznych,
Nasiona chia są świetnym i smacznym dodatkiem do jogurtów i deserów z owocami :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz