poniedziałek, 25 lipca 2016

Dlaczego warto spożywać nasiona chia


Nasiona Chia są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i kwasu alfa-linolenowego a także mają duży poziom przeciwutleniaczy tj.: kwas chlorogenowy i kawowy, które m.in. posiadają właściwości przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe oraz bakteriostatyczne.
 
Nasiona chia zawierają cenne źródło białka, błonnika pokarmowego, witamin, minerałów, cennych antyoksydantów






Jakie właściwości mają nasiona chia?

  • są źródłem witamin np. E, B1 , białka, antyoksydantów, 
  • już dwie łyżki nasion ok. 25g to aż 7g błonnika,
  • mają wysoką zawartość błonnika, co sprzyja wchłanianiu pokarmów, 
  • są źródłem przeciwutleniaczy, znakomicie wzmacniają organizm,
  • spowalniają wchłanianiu tłuszczów, co jest wielką korzyścią dla diabetyków,
  • są źródłem magnezu, cynku, manganu, miedzi, niacyny, fosforu oraz żelaza.


 
Jak spożywać nasiona chia?
  • do bezpośredniego spożywania,
  • można stosować je jako dodatek do jogurtów, musli,
  • wypieków, sałatek, sosów, posypka do warzyw, chleba, naleśników, puddingów, kasz, ziemniaków itp.,
  • uzupełnienie diety sportowców, ze względu na silne właściwości hydrofilowe.
  • nasiona chia w połączeniu z wodą podobnie jak siemię lniane wytwarzają żel, spożywanie ich w tej postaci zapobiega szybkiemu wchłanianiu się węglowodanów,
  • jako zdrowy składnik koktajli energetycznych,








Nasiona chia są świetnym i smacznym dodatkiem do jogurtów i deserów z owocami :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz