Spirulina jest to mikroalga, która jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego oraz pełnowartościowego białka (60% białka w składzie). To solidny zastrzyk z witamin i minerałów dla organizmu. Dawniej spirulina była podstawą diety Azteków. Badania naukowe potwierdziły działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne spiruliny. Roślina ta skutecznie wspomaga nasz system odpornościowy. Spirulina jest także naturalnym źródłem błonnika pokarmowego.
Spirulina jest bogatym źródłem żelaza - 56 razy więcej niż w szpinaku, potasu, selenu oraz witaminy E, której jest 3 razy więcej niż w kiełkach zbóż. Super jedzenie zawiera także mnóstwo witamin z grupy B, makro i mikroelementów, kwasów tłuszczowych, enzymów oraz chlorofilu. Zielono-niebieski kolor spiruliny spowodowany jest obecnością chlorofilu, który normuje wydzielanie soków trawiennych, wzmacnia krążenie krwi i poprawia pracę układu krążenia.
Właściwości Spiruliny:
- zawiera witaminy: z grupy B,
- jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, żelaza, magnezu, manganu, cynku, miedzi oraz selenu,
- wspomaga proces odchudzania,
- zawiera dużą ilość antyoksydantów hamujących wolne rodniki,
- obniża poziom złego cholesterolu,
- reguluje poziom cukru we krwi,
- zapobiega powstawaniu chorób nowotworowych,
- stabilizuje naturalną florę układu pokarmowego,
- wzmacnia system odpornościowy organizmu,
- ma działanie przeciwzapalne i antyalergiczne,
- pomaga w leczeniu zatruć pokarmowych,
- wspomaga proces przemiany materii,
- jest źródłem ryboflawiny, niacyny i tiaminy,
- poprawia stan skóry, ułatwia leczenie trądziku,
- wspomaga proces oczyszczania toksyn z organizmu, wiąże metale ciężkie i przyspiesza ich wydalanie,
- zawiera cenne aminokwasy,
- pomaga w leczeniu otyłości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz