czwartek, 19 listopada 2015
10 NATURALNYCH SPOSOBÓW POPRAWIAJĄCYCH ODPORNOŚĆ
Brak witamin i minerałów w naszej diecie szybko odbija się na kondycji naszego organizmu. Wówczas następuje spadek odporności, osłabienie, senność oraz stany depresyjne.
Zamiast od razu udawać się do apteki po chemiczne syropy, tabletki a w najgorszym wypadku antybiotyki na wszelkiego rodzaju bóle zaprowadźmy wpierw profilaktykę.
W okresie jesienno - zimowym jesteśmy bardziej narażeni na złapanie infekcji i wirusów. To czy uda nam się ich uniknąć, w dużej mierze zależy od naszej diety.
Aby nasz organizm bronił się przed wirusami, musimy zastosować się do kilku prostych zasad... :)
1. Spożywaj więcej ciepłych posiłków, najlepiej co 4-5 godzin, pod wpływem zimna nasz organizm się wychładza i należy go ogrzewać.
2. Wysypiaj się i staraj się odpoczywać. Dorosły człowiek potrzebuje ok. 8 godzin snu w ciągu doby. Wypoczęty organizm łatwiej obroni się przed infekcjami.
3. Ogranicz używki! Papierosy, alkohol i nadmierne picie kawy niszczy osłabia system odpornościowy.
4. Bądź aktywny fizycznie. Spacer na świeżym powietrzu, każdego dnia doskonale wpłynie na naszą odporność.
5. Wietrz pomieszczenie przed snem, ten niezawodny sposób ułatwi zasypianie.
6. Warto wzbogacić jadłospis w antyoksydanty, które są zawarte w warzywach i owocach.Warto jeść częściej brokuły, paprykę, kiwi, szpinak, natkę pietruszki, cytrusy, maliny, porzeczki, żurawinę, daktyle, przetwory z dzikiej róży, aceroli, aronii, czarnego bzu, miód, rokitnik, nasiona chia, kiełki.
7. W zachowaniu dobrej odporności pomogą napary z czystka, pokrzywy, nagietka, szałwii, lipy oraz spożywanie nalewki z ziół szwedzkich. Warto zacząć suplementować Moringę, która jest naturalnym źródłem witamin i minerałów tj. A, D i C, sód, potas, żelazo, wapń, magnez i sód. Ta roślina postawi na nogi tych, którzy mają zawsze niską odporność. Moringa zawiera 7 razy więcej witaminy C niż cytrusy! :)
8. Należy dbać o uzupełnianie dobrych tłuszczów, które możemy dostarczyć sobie spożywając oliwę z oliwek, olej rzepakowy, siemię lniane, awokado, nasiona chia, olej z nasion wiesiołka, olej z czarnuszki, dania z ryb oraz orzechy.
9. Czosnek, cebula i imbir w postaci surowej zawierają najwięcej bakteriobójczych substancji. Można przyrządzić sobie tradycyjny babciny syrop z cebuli z dodatkiem miodu.
10. Warto uzupełniać w diecie witaminę D, którą znajdziemy w jajach, drobiu, wątróbce, rybach, margarynie, mleku oraz w olejach roślinnych.
Dołącz do nas na facebooku - Żyj zdrowo i Bądź piękna Naturalnie
Etykiety:
Cytryna,
Czarnuszka,
Czystek,
Daktyle,
Miód,
Moringa,
NASIONA CHIA,
Odporność,
Olej z czarnuszki,
Olej z wiesiołka,
OLEJKI,
Zdrowie,
Zioła,
Zioła szwedzkie,
Żurawina
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)